Internet och Lagar

Upphovsrättslagen är något som gäller direkt när en människa skapar ett verk. Verket måste ha något som kallas verkshöjd, alltså att den ska uppnå en viss originalitet och detta gäller bilder, filmer och skulpturer m.m. Upphovsmannen bestämmer om sitt verk får spridas, kopieras eller ändras av någon annan än upphovsmannen själv. Upphovsrätten upphör dock 70 år efter att upphovsmannen har dött, efter det är det okej att använda verket för eget bruk. Ett sätt som kan underlätta för användare att veta om man får använda verket och vad man får använda det till är “creativecommons” licensen som innebär att man man som användare inte behöver ange upphovsmannens namn eller tillåtelse om man använder ett verk eller ändrar på det. Denna licens ska vara märkt någonstans där bilden är tagen ifrån, på till exempel hemsidan där du laddade ner den.

Det finns en licens som kallas “copyright” och den innebär att man inte får använda verket för privat bruk alls. I de flesta fall är det bra om man använder sina egna bilder för bruk, i andra fall så kan man fråga upphovsmannen om lov att få låna bilden. CreativeCommons innebär att du får använda bilden, men om upphovsmannen kräver “attribution” så måste du nämna upphovsmannens namn eller “artistnamn”.

Problem som kan komma med copyright är att om minsta lilla missförstånd, till exempel att man frågat upphovsmannen om lov att få låna en bild, och använder den även fast man inte fick för att det kanske var otydligt så kan upphovsmannen gå till rätten med detta.

Lämna en kommentar